« Vissza
[2012. március 23.]

2-es villamos: a kötbérről vitáznak

Debrecen – A Jobbik szerint nem szabadna veszni hagyni a 900 milliós kötbért. Az alpolgármester azt mondja, a város úgy rosszabbul járna.

Amint arról a Dehir.hu többször beszámolt, az eredeti határidőre, május végére biztosan nem készül el a 2-es villamos pályája. A debreceni önkormányzat ultimátumot adott a kivitelező ATK-konzorciumnak, hogy március 21-éig rendezze viszonyát az alvállalkozókkal, akik felé korábban tetemes adósságot halmozott fel.

Szerdán Kósa Lajos polgármester bejelentette, hogy a konzorcium be tudja fejezni vállalt feladatát, de nem az eredeti, május 31-i határidőre. A felek ezért a szerződés módosítását kezdeményezik. A módosított határidő szerint 2012 decemberének közepéig a pályát, míg 2013. március végéig a járműtároló épületeket építik meg a kivitelezők. Közben a pályaépítés is újraindult, a Csemete utcán vágják a nyomvonal útjában lévő fákat.

A témában pénteken sajtótájékoztatót tartott a Jobbik. Kőszeghy Csanád Ábel debreceni frakcióvezető-helyettes azt kérte a városvezetéstől, hogy ne módosítsák a szerződést, és hajtsák be a cégtől a 900 millió forintos kötbért, amiből jó pár fejlesztést el lehetne végezni a városban.

„Ha most egyáltalán nem módosítana a szerződésen a város, ugyanígy maradna a szerződés, ahogy eddig volt, ez azt jelentené, hogy az ATK-konzorcium köteles lenne a városnak 900 millió forint kötbért megfizetni. Mi erre kérjük a várost, hogy ne hagyja elveszni ezt a pénzt” – mondta Kőszeghy Csanád Ábel.

Pajna Zoltán alpolgármester megkeresésünkre úgy reagált, az önkormányzatnak elsődleges célja, hogy a pálya megépüljön. Amennyiben kötbéreznék a céget, az valószínűleg annak bedőléséhez vezetne, akkor pedig hónapokat, de akár éveket is csúszhatna az új beruházás.

„Természetesen a város rögzíti a késedelmes teljesítést, a mi szándékunk az, hogy késedelmes teljesítésnél már részteljesítésnél is legyen kötbér, és a cél az, hogy fejezzék be a munkálatokat annak ellenére, hogy mi magunk is elégedetlenek vagyunk az elvégzett munka ütemével” – jelentette ki Pajna Zoltán.

Ráadásul úgy tudjuk, az új, úgynevezett tesztvillamosokat az új pályán kell majd járatni. Ezen tesztek alapján kap majd forgalomba helyezési engedélyt az új debreceni villamos. S ezek alapján építi meg a spanyol CAF a 18 darab járművet. Ha pedig nem épül meg a pálya, s nem lehet azon tesztelni, a járművek legyártása is csúszhat.

Forrás és video: www.dehir.hu/debrecen/2-es-villamos-a-kotberrol-vitaznak/2012/03/23/