« Vissza
[2014. február 11.]

A 2-es villamos február 26-án kezdi meg az utasok szállítását a teljes vonalon, utasforgalmi próbaüzem keretében.

Az indulástól, március 2-án üzemzárásig a 2-es villamos vonalon történő utazást egy emlékjegy átadása mellett biztosíta a DKV Zrt.

A 2-es villamos elindulásával jelentős mértékben javul Debrecenben a közösségi közlekedési színvonal, és lényegesen csökken a környezeti terhelés. A város észak-nyugati része, a belváros valamint a város déli tengelye között egy jobb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedési kapcsolat alakul ki. A nagy közlekedési igényeket generáló városrészek, Vénkert, Újkert, Sestakert, egyetemváros,  valamint  a belváros között a külön pályán közlekedő villamos nagyobb utaslétszámot és  gyorsabban tud elszállítani.

Fontos, hogy mivel mind a 18 jármű 100 százalékban alacsonypadlós, így a mozgáskorlátozottak, valamint babakocsival közlekedők  is kényelmesen használható, egyszerűen igénybe vehető. A légkondicionált, tágas utastérben egyszerre 223 fő, azaz 2 csuklós autóbusznyi ember utazhat egyszerre.

A 2-es villamos nyomvonalát érintő  (31-es, 32-es) járatokon,  eddig 12 autóbusszal végeztük az utasszállítást.

A villamosok nagyobb férőhely kapacitásának köszönhetően, a tervezett 10 villamos közlekedtetésével, közel 20 autóbusznyi utast tudunk elszállítani egy időben, ezáltal csökken az utazás során tapasztalható csúcsidei zsúfoltság.

A 31-es, 32-es vonalakról felszabaduló autóbuszokat kivonjuk a forgalomból, ezért csökken a forgalmas utakon tapasztalható járműdarabszám, így a levegő szennyezés is. Az így felszabadult csuklós autóbuszokat a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, a terheltebb járatokon közlekedtetjük, csökkentve a járműveken tapasztalt zsúfoltságot.

A tervek szerint a Doberdó utca és a Belváros, Nagyállomás közötti távolságot a csúcsidőben 4-6 percenként közlekedik a villamos.

A vonalvezetésnek köszönhetően a 2-es villamos több közoktatási intézményt (Dózsa György Általános Iskola, Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és AMI, Árpád Vezér Általános Iskola, Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakközép Iskola, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium) bevásárlóközpontot (Malompark, Piac) és egészségügyi intézményt (Tüdőgondozó) érint és követlen átszállás nélküli kapcsolatot teremt a belváros és lakótelepek (Nyulas, Sestakert, Újkert, Vénkert) között.

1 év alatt a DKV Zrt. több mint 100 millió utast szállít el. Évente kb. 700 000 bérletet, míg „csak” 3,5 millió vonaljegyet értékesít a Társaság, így megállapítható, hogy az utasok 90-95 % bérlettel veszi igénybe a debreceni közösségi közlekedési szolgáltatásokat.

A 2-es villamos elindulása elsősorban az újkerti és vénkerti területeket érintő autóbuszok útvonalának és menetendjének módosítását eredményezi.

 

FONTOS! Február 26. és 28. között a 2-es villamos utasokkal történő közlekedése párhuzamosan történik az autóbuszok közlekedésével, annak érdekében, hogy utasainknak könnyebb legyen az „átállási” időszak.

Az autóbuszok közlekedése március 1-jétől változik meg. 

Felhívjuk az utasaink figyelmét, hogy a 2-es villamos közlekedése március végéig próbaüzemben történik! A próbaüzem tapasztalatai alapján, amennyiben indokolt, pontosítjuk a menetrendeket.

 

Az alábbiakban részletezzük a 2014. március 1-jétől életbe lépő változásokat: összefoglaló térkép

 

· 10/10A/10Y-os és 11-es autóbuszok (térkép)

A 10A jelzésű autóbuszok március 1-jétől a Doberdó utcáig közlekednek. A 10-es és 10Y-os autóbuszok az IT Services Hungary Kft. műszakváltásaihoz igazodva továbbra is az IT Services Hungary Kft.-ig közlekednek. A 10/10A/10Y-os autóbuszok a jövőben a Nagyállomás és a Segner tér között az Erzsébet utca – Külsővásártér –  Nyugati út útvonalon közlekednek.

A 11-es autóbuszok útvonalát a Doberdó utcai végállomásig meghosszabbítjuk.

·  15/15Y-os autóbuszok (térkép 1, térkép 2)

Az autóbuszok továbbra is a Széna tér és a Doberdó utca között közlekednek, azzal a változtatással, hogy a Doberdó utcától az autóbuszok a Böszörményi út – Mester utca – Hunyadi János útvonalon közlekednek majd.
Március 1-jétől, a 15Y-os autóbuszok a Lahner utcától a Létai úton található, Bayk András utca (volt gázcseretelep), fordulóig közlekednek, majd ugyanezen az útvonalon közlekednek vissza.

·  23Y-os autóbusz

Az autóbuszok útvonalát meghosszabbítjuk a Veres Péter utca felöl a Kondorosi Csárdáig.

·  25/25Y-os és 45-ös autóbuszok

A járatok a szombat délutáni és vasárnapi időszakban összevonjuk. Ezekben az időszakokban a 25/25Y-os járatok 125/125Y jelzéssel a Kondorosi Csárdához betérnek. Ezekben az időszakokban a 45-ös járatok nem közlekednek.

·  31-es autóbusz

A járatok közlekedése megszűnik.

·  32-es autóbusz

A járatok közlekedése megszűnik.

·  Józsai (34/34A, 35/35A, 35Y/351, 36/36A) autóbuszok (térkép)

Az autóbuszok a továbbiakban a Segner tértől indulnak. A járatok a Segner tértől a Hatvan utca - Tisza István utca - Széchenyi utca - Nyugati utca - Pesti utca - Böszörményi út - Józsa útvonalon közlekednek.
 

A jelenlegi 2/2A jelzésű trolibuszok március 1-jétől 5/5A jelzéssel közlekednek változatlan útvonalon.

 

A 2-es villamos útvonalának, megállóhelyeinek bemutatása, menetrendje

 

A 2-es villamos a Nagyállomás – Piac utca – Péterfia utca – Hunyadi János utca – Csemete utca – Dózsa György utca – Nádor utca – Thomas Mann utca – Békessy Béla utca – Doberdó utca – Böszörményi út – Békessy Béla utca – Thomas Mann utca – Nádor utca – Dózsa György utca – Csemete utca útvonalon közlekedik.

Az 1-es és 2-es vonal közös szakaszán irányonként 6-6 megállóhely található, míg az új 2-es villamos vonalon egyik irányba 10, a másik irányba 11 új megállóhelyet építettünk ki.

 

A megállóhelyek elnevezésük szerint:

 

A Doberdó utca irányába:

közös megállóhelyek                          Új megállóhelyek

Nagyállomás                                      Hunyadi János utca

Vásári István utca                               Csemete utca

Szent Anna utca                                 Ibolya utca

Városháza                                          Nádor utca

Kossuth tér                                       Dienes László Gimnázium

Kálvin tér                                          DAB székház

                                                         Károlyi Mihály utca

                                                         Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium

                                                         Kartács utca

                                                         Doberdó utca

 

A Nagyállomás irányába:

Új megállóhelyek                                          Közös megállóhelyek     

Doberdó utca                                                 Kálvin tér

Böszörményi út                                             Kossuth tér

Görgey utca                                                   Városháza

Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium            Szent Anna utca

Károlyi Mihály utca                                      Vásári István utca

DAB székház                                                  Nagyállomás

Dienes László Gimnázium

Nádor utca

Ibolya utca

Csemete utca

Hunyadi János utca 

 

A Böszörményi út villamos-megállóhelynél biztosított a közvetlen átszállási kapcsolat a Józsa felé, illetve a Józsáról közlekedő autóbuszokkal, míg a Doberdó utca végállomási csomópont biztosítja a Vezér úti lakótelep felöl közlekedő autóbuszokra az átszállást.

A menetrendek, térképek elérhetőek, és nyomtathatóak a www.dkv.hu internetes oldalról.