« Vissza
[2014. február 26.]

Elindult a 2-es villamos, ünnepel Debrecen

Debrecen - Szerda délelőtt az ünnepség után már a debreceniek is felszállhattak a 2-es villamosra. Öt napig ingyenes az utazás. Kósa Lajos megköszönte a debreceniek türelmét.

Szerdán délelőtt elindult a 2-es villamos, most már felszállhatnak rá a debreceniek, és az első napokban, március 2-a üzemzárásig nem kell rá jegyet váltani; az utasok egy emlékjegyet kapnak. A DKV azt kéri az utasoktól, érvényesítsék az emlékjegyeket, hiszen ezzel is tesztelik a jegykezelő rendszert.

Három napig, március 1-jéig a 2-es villamos vonala mellett haladó buszok (így a 31-es és a 32-es) is járnak majd, március 1-jétől azonban ezeket a buszokat kiveszik a forgalomból, és érvénybe lép az új menetrend. A változásokról ebben és ebben a cikkünkben olvashatnak. Szerda délelőtt fél tízre felsorakoztak a villamosok a sétálóövezetben, és egyre gyűltek az érdeklődők is.

A tíz órakor kezdődő ünnepségen Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter köszöntő beszédében elmondta, egy modern városhoz hozzátartozik, hogy korszerű, kényelmes járműveken közlekedhessenek az emberek. Debrecenben ez eddig is adott volt, hiszen a járművek jóval fiatalabbak, mint az országos átlag, és ez most javul is a 2-es villamos elindításával. A kötött pályás járművek átlagéletkora 11 évre csökken.

DehirElindult a 2-es villamos: Németh Lászlóné beszéde

A miniszter kiemelte, hogy az összes új villamos könnyen használható a mozgáskorlátozottak számára is. Németh Lászlóné szólt arról is, hogy a 2-es villamos mellett több kormányzati program segíti a közlekedést a megyében élők számára. Fő- és mellékutakat újítanak fel, illetve Szajol és Püspökladány között megújul a vasúti pálya.

Kósa Lajos polgármester ünnepi beszédében visszautalt arra, hogy nagyon sok nehézséggel kellett megküzdeni a 2-es villamos programban, ezért most végtelenül örül, hogy elkészült. Köszönetét fejezte ki az Európai Uniónak a támogatásért, illetve a magyar kormánynak is, hiszen a pálya környezetének rendbe tételére az unió nem biztosít forrást, a faltól falig felújítást állami forrásból végezheti el Debrecen. Azt ígérte, a környezet rendbetételével júniusban végeznek.

Kósa Lajos megköszönte a debreceniek türelmét

Külön örült annak a polgármester, hogy nagy érdeklődés kísérte a 2-es villamos projektet. Mint megjegyezte, kiderült, hogy a focihoz és a villamospálya építéséhez minden debreceni ért. Kiemelte, mostanság beszédtéma, hogy a kanyarban hangos a villamos. Azt mondta: ez addig fog tartani, amíg össze nem kopik a kerék és a sín. Ezt a folyamatot egy olajozórendszer is segíti, tehát meg fog szűnni. Hozzátette: a környezet rendbetételénél, ahol szükséges, oda zöld zajvédő falakat fognak telepíteni.

Kósa Lajos elmondta azt is, nagyon fontosnak tartja, hogy sok helyi vállalkozó dolgozott a 2-es villamoson. Megköszönte a kivitelező, a Keviép hozzáállását, mert mint mondta, végül kiderült, hogy a debreceni vállalat viseli igazán szívén a 2-es villamos sorsát. Legvégül pedig megköszönte a debreceniek türelmét, és azt kívánta, leljék örömüket a 2-es villamoson való utazásban.

DehirElindult a 2-es villamos: Kósa Lajos beszéde

Jesus Esnaola, a villamosokat gyártó CAF vezérigazgatója magyarul köszöntötte a debrecenieket. Arról beszélt: örülnek, hogy egy ilyen csodás városnak építhettek villamosokat. Kiemelte, hogy a debreceni villamosok olyan technológiára épületek, melyek már bizonyítottak a világ számos városában.

Jesus Esnaola magyarul köszöntötte a megjelenteket

A köszöntők után a Bíró József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese átadta az engedélyeket a 2-es villamos pályájára Nagy Attilának, a DKV vezérigazgatójának. Ezután pedig felszállhattak az utasok a villamosra, ahol az  ingyenjegyeket osztják. Az érdeklődés nagy volt, az első pár villamos teljesen megtelt.

A tervek szerint a Doberdó utca és a Nagyállomás közötti szakaszon a csúcsidőben 4-6 percenként járnak majd a villamosok. A spanyol CAF-tól megrendelt 18 jármű 100 százalékban alacsonypadlós, így a mozgáskorlátozottak, valamint a babakocsival közlekedők is kényelmesen utazhatnak majd rajtuk. A légkondicionált, tágas utastérben egyszerre 223 utas, azaz 2 csuklós autóbusznyi ember tartózkodhat egyszerre. Debrecenbe eddig 15 új villamost szállítottak le a spanyolok, a legutolsót hétfőn. Ezek közül tizenhárom már levizsgázott, ennyi járművel a DKV tájékoztatása szerint már biztosítható az utasforgalom.

Galéria megnyitása (21 kép )

A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint a 2-es villamos több közoktatási intézményt (Dózsa György Általános Iskola, Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és AMI, Árpád Vezér Általános Iskola, Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakközép Iskola, Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium), bevásárlóközpontot (Malompark, Piac) és egészségügyi intézményt (Tüdőgondozó) érint, és követlen átszállás nélküli kapcsolatot teremt a belváros és a lakótelepek (Nyulas, Sestakert, Újkert, Vénkert) között. A 2-es villamos menetrendjét itt érhetik el, a nyomvonaltérképet pedig itt találják.

DehirMár utaznak a debreceniek a 2-es villamoson

A DKV-nál arra kérik az autósokat és a gyalogosokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a 2-esvillamos vonalán. A következő napokban a villamos vezetők is óvatosabban haladnak majd.

Forrás: www.dehir.hu/debrecen/elindul-a-2-es-villamos/2014/02/26/