« Vissza
[2015. március 25.]

TOVÁBB KORSZERŰSÍTIK A VILLAMOS HÁLÓZATOT DEBRECENBEN

Átépítik a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. ki- és bevonuló szolgálati villamosvágányát az Ispotály utcán. A munkákat 2015. március 31. – április 30. között végzi a kivitelező. A rekonstrukció ideje alatt ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani.

A pályarekonstrukció

Az Ispotály utcai villamospálya-szakaszt legutóbb 30 éve újították fel. A pályatestbe, az akkori igényeknek megfelelően használt síneket építettek, amelyek már a mai igénybevételnek nem felelnek meg.

A szakasz folyamatos terhelés alatt áll, a pályán naponta 30 - 40 villamos közlekedik. Mivel egy jármű átlagosan 36 tonna, így a síneken egy nap alatt körülbelül 1260 tonna tömeg halad keresztül. Ez évente mintegy fél millió tonna terhelést jelent, a több, mint 500 méter hosszúságú pályán.

Az Ispotály utcai szolgálati vágány felújítási munkálatai 2015. március 30-án kezdődnek és április 30-án fejeződnek be. A villamospálya átépítése egy ütemben történik. A munka során elbontják a meglévő pályát, a síneket, a burkolópaneleket és az aljzatot is, mintegy 40 cm mélységben. Az új pályaszakaszon modern, paneles pályaszerkezetű új aljzat és pályatest épül.

Az építkezés ideje alatt a pályaszakaszon teljes vágányzár lesz, ezért éjszaka a villamosokat nem a telephelyen lévő remízben, hanem a Petőfi téren, a Doberdó utcai végállomáson, valamint a Gyógyfürdő előtti tartalék villamosvágányon tárolja a Társaság. Az említett területen lévő járművek éjszakai őrzéséről a DKV gondoskodik. Ezeken a területeken történik a járművek karbantartása is.

Ideiglenes forgalomkorlátozás

A rekonstrukcióban érintett villamospálya a DKV Zrt. telephelyétől indul és a Petőfi téren csatlakozik az 1-es és 2-es villamos vonalához. Mivel a vágány keresztezi a Salétrom utcát, ezért az Ispotály - Salétrom utcai kereszteződésben, a DKV Zrt. telephelyének bejárata előtt, 2015. március 31-én reggel 8.00 órától, 2015. április 15-én 24.00 óráig úgy zárják le, hogy az Ispotály utcáról egy sávon, jobbra ki lehet majd kanyarodni a Salétrom utcára.

A villamosvágány átépítése alatt, az Ispotály utcán egyirányú forgalom lesz érvényben, a Petőfi tér felől a Salétrom utca irányába. Az úttest mindkét oldalán tilos lesz a megállás. Az Ispotály utcára az Erzsébet utcáról a Névtelen utcán keresztül lehet majd behajtani, amelyen az építkezés ideje alatt megfordítják a jelenleg érvényben lévő forgalmi rendet, tehát az útszakasz az Ispotály utca felé lesz egyirányú. Az utca bal oldalán lévő régi lakótelepi parkolók innen lesznek megközelíthetőek, kihajtani pedig csak a Salétrom utca irányába tudnak majd az autósok. Az Ispotály és a Raktár utcákra április végéig a Petőfi tér irányából sem lehet majd behajtani, a kanyarodó sávot ugyanis lezárják.

Annak ellenére, hogy az Ispotály utcát nem zárják le teljesen az autóforgalom elől, az építkezés ideje alatt gyakran lehet majd ideiglenes forgalomkorlátozásra, útlezárásra számítani. Ezért, a DKV Zrt. kéri az autósokat, hogy az Ispotály utcát átmenő forgalomra nem, csak célforgalomra vegyék igénybe.

Az Ispotály utcai Óvoda a gyalogosok számára mobil átjárón keresztül lesz elérhető, az itt található vállalkozások pedig telephelyeiket mobil áthajtókon keresztül tudják majd megközelíteni.

A pályarekonstrukció ideje alatt az új lakóparkban élők az Ispotály utca felől nem, csak a Raktár utca felől hajthatnak be a lakóparkba. A belső utakon az építkezés ideje alatt az eddigi egy helyett, kétirányú forgalom lesz kialakítva.

A Petőfi téri 2-es számú Posta gépjárművel, csak a Déli sor - Raktár utca felől lesz megközelíthető.

Autóbuszok közlekedési rendjének változása

A Salétrom utca ideiglenes lezárása miatt, 2015. március 31-én üzemkezdettől, 2015. április 15-én üzemzárásig a 30/30A jelzésű autóbuszok terelőútvonalon, mindkét irányban a Déli sor – Keleti sor – Szoboszlói út – Erzsébet utca útvonalon közlekednek.

Az útvonalváltozás ideje alatt a 30/30A jelzésű autóbuszok egyik irányban sem érintik a Raktár utca megállóhelyet. A járatok a Diószegi út/Bánk irányába a Szoboszlói úti Iskola, valamint a Mentőállomás, a Jégcsarnok irányába pedig a Szoboszlói úti Iskola elnevezésű megállóhelyeken is megállnak. A kétirányú autóbusz forgalom miatt, a fenti időszakban a Keleti soron megállni tilos táblát helyeznek ki.

A rekonstrukció költsége

A villamospálya felújítása során a kivitelező a pályatestet süllyesztett szegéllyel választja el az aszfaltozott úttesttől. Ennek a megoldásnak köszönhetően az Ispotály utcai, autós forgalom által használt, új aszfaltréteget nem bontják meg, a szakasz nem fog sérülni.

A rekonstrukció során a szakemberek több, mint 800 köbméter földet és betont bontanak és szállítanak el, valamint, 58 tonna tömegű sínpárt rögzítenek az új pályaszerkezetre.

Az Ispotály utcai pályarekonstrukció mintegy 150 millió forintba kerül, melyet a 2-es villamos vonal (KÖZOP-5.2.0-07-2008-0001) projekt tartalék keretéből finanszíroz a DKV Zrt.

Debrecen, 2015. március 24.