« Vissza
[2015. március 24.]

Jelentős forgalmi változások lesznek egy hónapon át az Ispotály utcán – térképpel

Debrecen - Kicserélik az Ispotály utcai síneket, ezért másképp közlekedhetnek majd az autósok és több busz is.

Az előkészítéssel elkezdődött a munka az Ispotály utcán. Amint arról a Dehir.hu elsőként beszámolt, kicserélik a síneket, melyeken a Salétrom utcai remíz és a nyílt pálya között közlekednek a villamosok, közel ötszáz méteren. A munkák fedezetéül a 2-es villamos projekt kapcsán megítélt kormánytámogatásból még rendelkezésre álló összeg szolgál. A jelenlegi vágányszakasz elöregedett, korszerűtlen – ezért van szükség a beruházásra. A megbízást a közbeszerzésen legalacsonyabb árú ajánlatot tevő Keviép Kft. nyerte el; nettó 144 millió 976 ezer forintot kapnak majd a munkáért.

Az előkészítő munkákat már elkezdték

Az előkészítő munkákat már elkezdték

Mint ismert, az Ispotály utcát tavaly nyáron újraaszfaltozták, szintén abból a pénzből, amit a magyar állam adott a 2-es villamos beruházás utáni helyreállításokhoz. A polgármesteri hivataltól korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az útburkolat és a villamospálya között süllyesztett szegélyt építenek be, ezáltal elválasztják a két pályaszerkezetet. Az új útburkolat így nem fog sérülni.

A munkák miatt ugyanakkor az Ispotály utcán nem lehetséges a kétirányú forgalom, hiszen ott csak úgy tud elmenni egymás mellett két autó, ha az egyik a villamospályára hajt rá.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, március 31-étől egy hónapon át épp ezért forgalmi változásokra lehet számítani.

Mivel a vágány keresztezi a Salétrom utcát, ezért az Ispotály és a Salétrom utcák kereszteződésében március 31-e reggel 8-tól április 15-e éjfélig az Ispotály utcáról csak egy sávon, jobbra lehet majd kikanyarodni.

dkvtajekoztato

Az Ispotály utca április végéig egyirányú lesz a Petőfi tér felől, de onnan nem lehet majd ráhajtani (és természetesen a Salétrom utca felől sem). Az Ispotály utcát az Erzsébet utcával összekötő rövid utca (Névtelen utca) forgalmi rendjét megfordítják, ide az Erzsébet utcáról lehet majd bekanyarodni és innen lehet majd megközelíteni az Ispotály utcát, ahol az úttest mindkét oldalán tilos lesz a megállás. Az utca bal oldalán lévő lakótelepi parkolók innen lesznek elérhetőek, kihajtani pedig csak a Salétrom utca felé tudnak majd az autósok.

Annak ellenére, hogy az Ispotály utcát nem zárják le teljesen az autóforgalom elől, az építkezés ideje alatt gyakran lehet majd ideiglenes forgalomkorlátozásra, útlezárásra számítani. A DKV ezért azt kéri az autósoktól, hogy, az Ispotály utcát átmenőforgalomra ne vegyék igénybe, csak célforgalomra.

Az Ispotály utcai óvoda a gyalogosok számára egy mobil átjárón lesz elérhető, mint ahogy ilyen átjárókat tesznek majd az utcában lévő vállalkozások telephelyei elé is. A pályarekonstrukció ideje alatt az Ispotály utcai lakóparkba az Ispotály utca felől nem, csak a Raktár utca felől hajthatnak be a lakóparkba. A belső utakon az építkezés ideje alatt az eddigi egy helyett kétirányú forgalmat alakítanak ki. A Petőfi téri posta gépjárművel csak a Déli sor-raktár utca felől lesz megközelíthető.

Nagyításért kattintson a képre!

Nagyításért kattintson a képre!

A Salétrom utca ideiglenes lezárása miatt március 31-e és április 15-es között a 30-as és a 30A-s jelzésű buszok terelőútvonalon, mindkét irányban a Déli sor – Keleti sor – Szoboszlói út – Erzsébet utca útvonalon közlekednek.

A munkák a parkolást is érintik, a trafóház melletti parkolót lezárják a síncsere idejére.

Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója a Dehir.hu érdeklődésére korábban elmondta, a munkálatok idején nem a remízben, hanem a városban éjszakáznak majd a villamosok, többek között a gyógyfürdőnél, a Dorberdó utcánál a tartalékvágányon és a Nagyállomás előtti hurokban. Amennyiben a járművek javítására lesz szükség, azt is el tudják végezni ezeken a helyeken. A vezérigazgató hozzátette, erre korábban is többször volt már példa a közlekedési társaság életében, így felkészültek a helyzetre.

Forrás: www.dehir.hu/debrecen/jelentos-forgalmi-valtozasok-lesznek-egy-honapon-at-az-ispotaly-utcan/2015/03/24/