« Vissza
[2011. október 11.]

Spanyol villamosokon utazhatunk

A spanyol CAF cég és a DKV Zrt. képviselői, valamint Debrecen vezetői 2011. október 11-én aláírták a város villamosvonalain közlekedtetni kívánt új villamoskocsik szállításáról szóló szerződést.

A 18 új, Urbos típusú villamosjárművet a 2011. július 29-én kihirdetett nyertes ajánlattevő, a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S. A. (CAF) (Spanyolország, José-Miguel Iturrioz 26, 20200 Besain, Guipuzcoa) szállítja majd, amely cég már több európai nagyvárosba (Zaragoza, Sevilla, Bilbao, Nantes, Stockholm) is szállított hasonló kocsikat.
A 18 darab azonos típusú, új gyártású villamos utasterében egyterű, utastéri állóhelyi alapterületén 100 százalékban alacsony padlómagasságú, normál nyomtávolságú, maximum 32,5 méter hosszú, 2650 milliméter névleges szélességű, teljesen légkondicionált, 600 Volt névleges egyenfeszültséggel működő, kétirányú, közúti csuklós villamos jármű. Egy jármű 221 utas elszállítására alkalmas.

A szerződést 2011. október 11-én (kedden) Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a nyertes pályázó képviselői a Régi Városháza (4024 Debrecen, Piac utca 20.) polgármesteri tárgyalójában írták alá. Hosszas küzdelem, a sokadik közbeszerzés után úgy tűnik, végre alá tudjuk írni a szerződést fogalmazott Kósa Lajos polgármester. Az ár jelentősen csökkent az első tender óta (akkor 42-44 millió euró volt), mostanra a járműflotta közel 38 millió euróba kerül, ebből 77,14%-ot az Európai Unió, 13,61%-ot a Magyar Állam, 9,25%-ot pedig a Debrecen áll.

A tervek szerint a járművek színére több változat is készül, s a végső változatra a debreceni polgárok is szavazhatnak majd.

A járműszállítás tervezett mérföldkövei a szerződés aláírásától számítva a következők:

– A szerződéskötés napját követő naptól számítva a 45. napon belül (legkésőbb 2011 novemberében) a villamosjármű jellegrajzának és előzetes műszaki adatainak bemutatása.

– A szerződéskötés napját követő naptól számított 180. naptári napon belül (legkésőbb 2012 áprilisában) a villamosjárművek működtetéséhez és karbantartásához szükséges berendezések és eszközök egy része (emelőberendezések, padló alatti kerékeszterga, tetőpódiumok, telepített automatikus homokfeladó) leszállításának véghatárideje.

– A szerződéskötés napját követő naptól számított 665. naptári napon belül (legkésőbb 2013 júliusában) egy prototípus-jármű Debrecenbe történő leszállítása. Az első három darab jármű – beleértve a prototípus jármű(vek)et – leszállításáig valamennyi tartalék alkatrész, valamint a villamosjárművek működtetéséhez és karbantartásához szükséges berendezések és eszközök fennmaradó részének leszállítása (beltéri speciális tisztító eszközök; egyéb, a szállító által javasolt speciális eszközök; diagnosztikai eszközök; kisiklások után a jármű vágányra helyezéséhez és elvontatásához szükséges eszközök és célszerszámok; a vizuális és akusztikus utastájékoztató-rendszerekhez azok az eszközök, amelyek az adattartalom (kép és hang) változtatását felhasználóbarát módon lehetővé teszik, beleértve a járműtelepi eszközöket és valamennyi szükséges szoftvert is).
 

– A szerződéskötés napját követő naptól számított 840. naptári napon belül (legkésőbb 2014 januárjában): az utolsó (18.) jármű Debrecenbe történő leszállítása, valamint a kapcsolódó szolgáltatások elvégzése. A szerződéskötés napját követő naptól számított 900. naptári napon belül (legkésőbb 2014 márciusában) az utolsó (18.) jármű üzembe helyezése.

A gyártó a város számára az első részszámlát a villamosjárművek működtetéséhez és karbantartásához szükséges berendezések és eszközök maghatározott részének leszállítását követően állíthatja ki. Ezt követően a 3., a 6., a 10., a 14. és a 18. jármű leszállításakor számlázhat.
Késedelmes teljesítés esetén a kötbér mértéke szállítási ütemenként a járművekre naponta: 1-10 napnyi késedelem esetén 4000 euró/jármű, 11-20 napnyi késedelem esetén 12000 euró/jármű, 20 napnál hosszabb késedelem esetén 24000 euró/jármű. Szállítási ütemenként a kötbér maximális összege 1 840 000 euró, a teljes szerződésre vonatkozóan pedig ennek az összegnek a kétszerese. Ha a késedelmes napok száma eléri a 90 naptári napot, akkor a megrendelő jogosult elállni a szerződéstől. Hibás teljesítés esetén a kötbér mértéke a hibás teljesítéssel érintett járművek, valamint a hibás teljesítéssel érintett egyéb berendezések és szolgáltatások nettó értékének 10 százaléka. Minőségi kötbér maximum két esetben érvényesíthető. A gyártó összesített felelőssége nem haladhatja meg a szerződéses ár 30 százalékát.
A szerződés nem teljesítése, hibás teljesítése és késedelmes teljesítés esetére a gyártó a villamosjármű-flotta nettó ajánlati árának 5 százalékának megfelelő feltétel nélküli és visszavonhatatlan garanciát nyújt. A jótállási garancia (amely 3 éves időtartamú) mértéke szintén 5 százalékos.

Forrás:portal.debrecen.hu/hirek/helyi/spanyolvillamosokonutazhatunk_kozeletihirek.html