« Vissza
[2014. február 25.]

Tudjon meg mindent a 2-es villamos szerdai elindulásáról!

Debrecen – A ceremóniára hat új villamost visznek ki a Kossuth térre, az első öt napban ingyenes lesz a 2-es villamos.

Amint arról a Dehir.hu elsőként beszámolt, február 26-án 10 órakor indul el a 2-es villamos, ekkor már felszállhatnak rá a debreceniek, és az első napokban, március 2-a üzemzárásig nem kell rá jegyet váltani; az utasok egy emlékjegyet kapnak majd. A DKV azt kéri az utasoktól, érvényesítsék az emlékjegyeket, hiszen ezzel is tesztelik a jegykezelő rendszert,

Óvatosabban közlekedjenek a 2-es villamos vonalán

Óvatosabban közlekedjenek a 2-es villamos vonalán

Három napig, március 1-jéig a 2-es villamos vonala mellett haladó buszok (így a 31-es és a 32-es) is járnak majd, március 1-jétől azonban ezeket a buszokat kiveszik a forgalomból, és érvénybe lép az új menetrend. A változásokról ebben és ebben a cikkünkben olvashatnak.

A ceremóniát szerdán 10 órától tartják majd a Régi Városháza és az Új Városháza közötti szakaszon – tudtuk meg a DKV-tól. Az ünnepségre hat új villamost visznek majd ki, három az egyik, három a másik vágányon áll majd. A ceremónia idején az 1-es villamos közlekedése két szakaszban zajlik majd. A tervek szerint az ünnepségen beszédet mond Kósa Lajos polgármester és Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója. A ceremónia végén pedig felszállhatnak a villamosokra a debreceniek. Az ingyenjegyeket középiskolás diákok és polgárőrök osztják majd a jelenlévők között.

A  tervek  szerint  a  Doberdó  utca  és a Nagyállomás  közötti szakaszon  a  csúcsidőben  4-6  percenként járnak majd a villamosok. A spanyol CAF-tól megrendelt 18  jármű  100  százalékban  alacsonypadlós,  így  a  mozgáskorlátozottak,  valamint a babakocsival közlekedők is kényelmesen utazhatnak majd rajtuk. A légkondicionált, tágas utastérben egyszerre 223 utas, azaz 2 csuklós autóbusznyi ember tartózkodhat egyszerre. Debrecenbe eddig 15 új villamost szállítottak le a spanyolok, a legutolsót hétfőn. Ezek közül tizenhárom már levizsgázott, ennyi járművel a DKV tájékoztatása szerint már biztosítható az utasforgalom.

A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint a 2-es villamos több közoktatási intézményt (Dózsa György Általános Iskola,  Bolyai  János   Általános   Iskola,   Óvoda   és   AMI,   Árpád   Vezér   Általános   Iskola,   Dienes   László   Gimnázium  és  Egészségügyi  Szakközép  Iskola,  Csokonai  Vitéz  Mihály  Gimnázium),  bevásárlóközpontot  (Malompark,  Piac)  és  egészségügyi  intézményt  (Tüdőgondozó)  érint,  és  követlen  átszállás  nélküli  kapcsolatot  teremt  a  belváros  és a lakótelepek (Nyulas, Sestakert, Újkert, Vénkert) között. A 2-es villamos menetrendjét itt érhetik el, a nyomvonaltérképet pedig itt találják.

Kósa Lajos polgármester a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában korábban úgy fogalmazott, a debrecenieknek is hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy van egy új villamos; hiszen annak néhány kereszteződésben elsőbbsége lesz. Kanda Imre főmérnök hozzátette, emiatt át kell hangolni egyes kereszteződések jelzőlámpáit; ezt már leprogramozták, de csak február 26-án élesítik, így akkortól számíthatnak változásokra az autósok. Elképzelhető, hogy ezt majd még finomra kell hangolni, ha látják, hogy működik az új rendszer élesben. Miklós István, a DKV forgalomirányítási vezetője arra kér mindenkit, hogy február 26-án a 2-es villamos vonalán fokozott óvatossággal közlekedjenek. A szülők is mondják el a gyerekeknek, hogy figyeljenek az új villamosra. Elmondása szerint a villamosvezetők is óvatosabban közlekednek majd az első napokban, hogy tudjanak reagálni a váratlan helyzetekre. A villamossal azonban kitérő manővert nem lehet tenni, épp ezért fontos, hogy mindenki körültekintően közlekedjen a 2-es villamos vonalán.

Forrás: www.dehir.hu/debrecen/tudjon-meg-minden-a-2-es-villamos-szerdai-elindulasarol/2014/02/25/